Nadja is afgelopen vrijdag en zaterdag naar een scholing geweest van het FODMAP dieet.
FODMAP -dieet; nog een redelijk nieuw en onbekend begrip voor vele mensen. Het is geen dieet om af te vallen, maar een dieet voor het prikkelbare darmsyndroom (afgekort PDS).
PDS is een aandoening die bestaat uit buikklachten zoals een opgeblazen gevoel, buikkrampen, winderigheid en een wisselend ontlastingspatroon (verstopping of diarree). Ongeveer 10-15% van de Nederlanders heeft PDS.

Om de klachten te verminderen is het FODMAP dieet ontwikkeld. Dit is een wetenschappelijk onderbouwd dieet met goede resultaten. Ongeveer 80% van de mensen die het dieet hebben gedaan hebben aanzienlijk minder klachten. FODMAP is een afkorting van Fructanen, Oligosachariden, Disachariden, Monosachariden And Polyolen. Dit zijn groepen koolhydraten die de buikklachten kunnen veroorzaken. Bij het FODMAP dieet moet je 2-4 weken bepaalde producten(de FODMAP’s) zoveel mogelijk uit je voeding halen. Daarna wordt er steeds weer een productgroep (een van de FODMAP’s) toegevoegd om te kijken of je hierop reageert en of de klachten hierdoor verergeren. Dit is best ingewikkeld om het in één keer goed te doen omdat er veel producten zijn die FODMAP’s bevatten. Het is daarom in het begin een heel gepuzzel om te bekijken wat je wel of niet mag eten.

Nadja vertelt: “Tijdens de scholing heb ik de basis van dit dieet geleerd met daarbij al het wetenschappelijk onderzoek wat naar PDS en het FODMAP-dieet is gedaan. Ook heb ik geleerd hoe ik het beste iemand kan begeleiden met PDS en hoe je het FODMAP-dieet het beste in de praktijk kan uitvoeren.
Op de tweede dag was er een programma over de verdieping van het FODMAP dieet. Bijvoorbeeld hoe je het kan combineren bij sport en verder ging het over de darmwand, de darmbacteriën en probiotica wat allemaal een belangrijke rol speelt bij gezonde darmen zonder buikklachten.

Wat vooral centraal stond was de begeleiding van een erkende diëtist. Dit belangrijk om het dieet goed te volgen en de juiste producten te eten. Daarnaast is het belangrijk om tekorten van voedingsstoffen te voorkomen en om niet te eenzijdig te gaan eten. Wij helpen je daarom graag om dit dieet zo goed mogelijk in je dagelijks leven te laten passen en om de klachten te verminderen.

Mochten de klachten je bekend voorkomen, blijf er dan niet mee rondlopen maar ga naar de diëtist! Wij gaan dan eerst kijken of het niet aan andere aspecten kan liggen zoals: onregelmatig eten, onvoldoende vezels, onvoldoende drinken of stress. Wanneer dit niet aan de orde is gaan wij in overleg en een goede voorbereiding met u starten met het FODMAP dieet.

Voor vragen of een afspraak kunt u altijd contact opnemen!

Meer weten of het fodmap-dieet, kijk eens op: http://www.fodmapfoodies.nl/fodmap-dieet/6-dingen-die-je-moet-weten/